STAKLO U DIZAJNIRANJU KUHINJA

IZBOR stakla ili pločica u kuhinji pre svega je stvar ličnog ukusa jer su obe opcije, ako se odlučimo za kvalitetne materijale, odličan izbor. Ne treba se uvek voditi najnižom cenom jer to često može biti pogrešan put.

Oba materijala imaju svoje prednosti i nedostatke, ali najvažnije je znati njihove karakteristike kako bi doneli najbolju odluku.

PREDNOSTI STAKLA U KUHINjI

Staklo je jedan od najpopularnijih materijala za kuhinju, bilo da želimo moderni, industrijski ili rustični stil uređenja, ovo je materijal sa kojim ne možemo pogrešiti. U ovom slučaju ono kuhinji daje posebnu notu atraktivnosti.

Staklo na zidu kuhinje je dobro rešenje ne samo zato što dobro izgleda, već će i sjajna površina stakla učiniti prostoriju vizuelno većom. Pritom se lako održava sprejom za stakla za razliku od fuga na keramičkim pločicama koje su prilično nezgodne za čišćenje.

IZBOR BOJA I DEZENA

Ako se odlučimo za staklene obloge između kuhinjskih elemenata velika prednost je što praktično možemo dobiti šta god poželimo. Štampanje raznih boja, dezena i uzoraka nam omogućava da u potpunosti personalizijemo kuhinjski prostor.

Kako bi se osiguralo da ne dođe do oštećenja printa tj. boje, ista se nanosi na pozadinu te je prilikom čišćenja površine ne možemo oštetiti.

 

staklo za kuhinju 5

Izbor potpuno personalizovanog staklenog panela u kombinaciji sa lepom i kvalitetnom kuhinjom sa, recimo, LED rasvetom znači stvaranje prostota na kome će nam zavideti.

KALjENO STAKLO

Kaljeno staklo je sigurnosno i mnogo otpornije od običnog na mehanička oštećenja i visoke temperature, što mu omogućava da bude postavljeno u blizini šporeta. Pošto se ono ne može naknadno obrađivati, sve radnje poput bušenja rupa, izreza, brušenja se obavljaju pre procesa kaljenja.

Prilikom izrade po meri bitno je tačno definisati sve detalje kao što su rupe za utičnice, rasvetu, lajsne i ostalo jer nema mesta za greške. Staklo na zidu kuhinje ne samo da izgleda odlično, već će na taj način rešavate čišćenja fuga na keramičkim pločicama.

NAJVAŽNIJE JE DOBRO IZMERITI

Za razliku od pločica, staklo se montira na zid tek pošto je kuhinja postavljena. To znači da se mere za staklo uzimaju tek pošto je montirana cela kuhinja i radna ploča. Važno je da se precizno sve premeri, jer kasnije ne postoji način da se staklo doradi. Ukoliko se staklo stavlja između dva zida, važno je da su oni izvedeni pod uglom od 90 stepeni.

MONTAŽA STAKLA U KUHINjI

Zid na koji se lepi staklo mora da bude potpuno ravan. Neophodno je da se pre posla isključe osigurači, kao i slavina ako je ona ispred zida na koji se montira staklo. Ono se na zid lepi neutralnim silikonom koji treba na zid naneti tačkasto. Može se naneti i direktno na staklo, ali praksa je pokazala da je bolje kada se nanese na zid.

Ukoliko koristite staklo sa printom, silikon se stavlja samo po obodu pošto on može da povuče print i da se naprave vazdušni baloni u pozadini stakla. Ako koristite bojeno staklo kao u ovom primeru, onda silikon nanosite po površini posebno obraćajući pažnju na deo oko utičnica.

POSTAVLjANjE STAKLA

Najteži posao je postavljanje samog stakla i zato bi to trebalo prepustiti profesionalcima. Razmaci između stakla i radne ploče i bočnih zidova se popunjavaju sanitarnim bezbojnim silikonom koji je otporan na buđ. Kada se silikon nanese, sprejem za stakla i gumenom špaklom sa zaobljenjemskida se višak silikona.