BEZ OGLEDALA NEMA NI DEKORACIJE

Teško je zamisliti dom bez ogledala, a mnogobrojni su razlozi za to. Ovaj predmet je neophodan i funkcionalno i dizajnerski. Nekada u njima proveravamo izgled pre izlaska iz kuće, posluže nam za pravljenje selfija ili posluže kao dekoracija zbog svog jedinstvenog oblika ili dizajna.

OSNOVNA FUNKCIJA OGLEDALA

Kada govorimo o osnovnoj funkciji ogledala, a to je da proverimo svoj izgled kad god imamo potrebu za tim, onda je njegovo najčešće mesto upravo u hodniku. Možda ovaj predmet nekima nije bitan za dekoraciju doma, ako ga posmatramo posebno, međutim, ako ga postavimo na pravo mesto, ogledalo može biti vrlo zanimljiv detalj koji će upotpuniti naš životni prostor. Može savršeno da se uklopi iznad vrata ili u nekom kutku trpezarije.

OGLEDALO KAO DEKORACIJA

Ogledalo kao dekorativni predmet može se iskoristiti na mnogo načina. Okruglo ogledalo je dobilo na važnosti u poslednje vreme, a njegova glavna odlika je da može da napravi ravnotežu u prostoriji punoj drugih geometrijskih oblika. U sobi gde je sve pod oštrim uglovima, okruglo ogledalo napravi pravi balans i ima smirujući efekat zbog svojih oblih ivica.

Vrlo interesantna mogu da budu i pravougaona ili kvadratna ogledala, bila ona uokvirena ili ne, a mogu da posluže i kao zidni paneli iza kuhinjskih elemenata. U malim kuhinjama mogu prostorda učine mnogo većim.

DA LI JE DOZVOLjENO VIŠE
OGLEDALA U PROSTORU?

Nemojte se plašiti da duplirate ogledala, jer je to odličan način da popunite, recimo, zid spavaće sobe, posebno ako u ostalim prostorijama nemate dovoljno prostora za ovako nešto.

Ogledala mogu da se kombinuju na više različitih načina u prostoru. Par ogledala različitog oblika i dizajna, sa jednostavnim ramom, mogu da stoje na istom zidu vodeći računa o proporciji elemenata u odnosu na veličinu zida. Ovakva dekoracija može biti zanimljiv detalj u dnevnoj sobi iznad garniture za sedenje, trpezarijskog stola ili u predsoblju.

KAKO IZABRATI VELIČINU OGLEDALA?

Ne bi trebalo postavljati mala ogledala na veliki zid jer se onda ne postiže efekat zbog nesrazmernog odnosa njegovih dimenzija u odnosu na zid.

Velika ogledala koja prekrivaju plafon ili deo zida daju prostoriji dubinu čime se usled reflektovanja znatno veće količine svetlosti postiže efekat veće prostorije.

Najidealnije rešenje postavljanja ogledala u prostoru je da jedno ogledalo, zanimljivog netipičnog dizajna, nesvakidašnje forme i veće dimenzije, predstavlja centralnu dekoraciju na jednom zidu prostorije.

KAKO SE POSTAVLjAJU OGLEDALA?

Danas na tržištu imate ogroman izbor ramova, različitih dezena i materijala. Ogledalo standardne dimenzije se najčešće postavlja u visini očiju da možete nesmetano da se ogledate u svim pravcima. Ako postavljate ogledalo velikih dimenzija onda nema ograničenja, možete ga postaviti na visini koja je proporcionalna dimenzijama zida.

Ogledalo bi trebalo da ima sopstveni okvir, ukoliko ga nema ivice bi trebalo da budu dobro obrađene metodom brušenja da se ne bi posekli na njih.

NAJBOLjA MESTA ZA OGLEDALO

U dnevnoj sobi ogledalo možete postaviti, naprimer, kao dekoraciju ili na delu zida naspram prozora. U predsoblju je osnovna njegova funkcija da se kompletno pogledate pre izlaska iz kuće i iz tog razloga se ovde obično postavljaju ona veće površine.

U spavaćoj sobi može da stoji iznad uzglavlja bračnog kreveta, na frontovima plakara, u sklopu toaletnog stočića ili na plafonu, dok u trpezariji pronalazi mesto iznad trpezarijske komode do vitrine.

U kupatilu ogledalo se najčešće postavlja iznad lavaboa, ne preterano veliko niti malo, da možete da se uredite i obavite sve što se tiče lične higijene.